update on vermont woods studios showroom
The Tyler Excavating crew hard at work!

The construction team has been at Stonehurst for just over a week, and despite sub-zero temperatures, they have made significant progress! The foundation site work has begun. A trench and a hole needed to be excavated before anything else could happen. The frozen ground was no match for our local excavating company, Tyler Excavating Inc, based in Vernon.

The hole needed to be excavated to make space for the new addition’s foundation. This new addition is the what will connect the two current structures, creating our L-shape showroom.

At the same time, a trench was created to bury the water lines to our new outdoor wood boiler. This will be our primary heating system for the building.

Next week the construction team will build the forms for the footings and foundation walls, and pour the concrete. The team is excited for the next week’sĀ forecastĀ of warmer weather.

Continue to follow our blog for construction updates on the Vermont Woods Studios Showroom, Stonehurst.

This blog is written by your friends at Vermont Woods Studios. Check out our Vermont made furniture and home decor online and visit our showroom and art gallery at Stonehurst, the newly restored 1800s farmhouse nestled in the foothills of the Green Mountains.

vermont woods studios showroom construction
Here are some before/after photos of the kitchen and the detached accessory building. Demolition is in full swing!

Last week we announced that all the necessary construction permits were approved, which gave us the green light to start the renovation! We have been eagerly waiting for the day we could finally get started.

The construction team arrived the day after Christmas, and dug right in. So, we’re going to count this as our Christmas present!

There are going to be a lot of major changes, so this starts with some demolition. The construction team is only five days in, but they have already made some major demolition progress. After our first significant snow fall of the season, you would think the last thing we would want to do is remove an exterior wall. But, this is exactly what we did on the accessory building that will soon be attached to the main house. The main house saw some drastic changes too. The old kitchen and bathroom have been gutted, making way for a customer welcome area and a new ADA bathroom.

But before we get too far into the structure remodel, we do have to dig some trenches for utility connections. This part isn’t as exciting, but it is necessary.

We will continue to update you on the progress of the Vermont Woods Studios showroom here on our blog. For those of you who are just learning about Stonehurst, you can catch up by clicking here. You can also some photos of Stonehurst before construction began on our Facebook.

This blog is written by your friends at Vermont Woods Studios. Check out our Vermont made furniture and home decor online and visit our showroom and art gallery at Stonehurst, the newly restored 1800s farmhouse nestled in the foothills of the Green Mountains.